torsdag 14 augusti 2014

Älskade kladdkaka!

Jag tänkte tipsa om en super god kladdkaka. Den är fylld med röda vinbär och kolasås, en underbar kombination! Den är även toppad med choklad ganache och färska bär.
Kolasås:
2,5 dl socker
100 gram smör i kuber (rumstempererat)
1,3 dl grädde
ca 2 tsk fling salt

1. Häll sockret i en tjockbottnad kastrull på medel hög värme.
2. Smält sedan sockret försiktig håll uppsikt så att det inte bränner. Låt det inte koka.
3. När sockret har fått rätt färg så tar du det från plattan och börjar vispa ner smöret lite i taget. Detta kommer att gör så at det bubblar mycket så akta dina händer.
4. När allt smör är smält så är det dags att långsamt vispa i grädden. Här bubblar det också mycket så akta dig.
5. Nu är det bara att röra ner saltet och häll upp i en glasburk och förvara i kylen.



Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1/2 krm salt
2-3 dl röda vinbär
1 1/2 dl kolasås

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 21 cm i diameter. Smält smöret på låg värme. vispa ägg och socker pösigt och tillsätt sedan smöret. Blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och salt och rör ner blandningen i äggsmeten. Rör försiktigt bort eventuella klumpar. Rör i vinbären i smeten. Häl på kola såsen och rör bara runt lite gran så att det blir en kola swirl. Häll smeten i formen och grädda i ca 20 minuter (beroende på hur kladdig du vill ha den) i 200 grader.


Ganache
300 gram mörk choklad
1,5 dl grädde

Värm grädden till kokpunkt, häll över den hackade chokladen. Låt den smälta under omrörning. ta av frön plattan och låt den tjockna under natten. Bred på ganachen och toppa med färska bär.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar